Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników
Naleśniki to doskonałe danie na śniadanie, obiad i kolację. Dutch baby różni się od innych naleśników sposobem przygotowania – nie jest smażony, ale pieczony w piekarniku. Aby przygotować to danie, musisz wybrać odpowiednią patelnię, najlepiej żeliwną. Jeżeli nie masz patelni, którą można włożyć do piekarnika, to przygotuj dutch baby w naczyniu żaroodpornym lub np. w formie do tarty. Pamiętaj, że naleśniki przygotowuje się z jajek i mleka o temperaturze pokojowej.
Przepis: Dutch baby
Dutch Baby to pieczony naleśnik. To popularne danie śniadaniowe i lunchowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
Na ciasto:
- 6 całych jajek
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Do natłuszczenia patelni:
- 2,5 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówJajka wybij do dużej miski. Dodaj mleko oraz cukier z prawdziwą wanilią i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub mikserem na najniższych obrotach. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Nagrzewanie piekarnika i patelniNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego patelnię lub inne naczynie, w którym będzie pieczony holenderski naleśnik.
- PieczenieNa gorącej patelni rozpuść klarowane masło. Wlej na patelnię ciasto na dutch baby. Postaraj się wykonać te czynności w jak najkrótszym czasie, aby patelnia nie ostygła. Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut. Pod koniec pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu lub zapiekania, aby naleśnik szybciej się zrumienił i zyskał chrupiącą skórkę.
Naleśnik dutch baby podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Pieczony naleśnik doskonale smakuje posypany cukrem pudrem oraz udekorowany świeżymi owocami, choć warto też poeksperymentować z wytrawnymi wariantami.
Przydatne wskazówki, jak zrobić i z czym podać dutch baby
- Ciasto na holenderski naleśnik powinno być dobrze napowietrzone. Aby naleśnik po upieczeniu był bardziej puszysty, możesz dodać do ciasta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dutch baby możesz przygotować w wersji na słodko, dodając do ciasta 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżkę cukru pudru i kilka kropli ekstraktu waniliowego oraz w wersji na słono, dodając 1/2 łyżeczki soli.
- Popularne dodatki do dutch baby na słodko to cukier puder, ulubione owoce np. truskawki, borówki, śliwki, maliny, jabłka, dżem lub marmolada, cynamon, bita śmietana.
- Popularne dodatki do dutch baby na słono to szpinak, szynka, pieczony kurczak, pomidorki koktajlowe, papryka, bazylia, ser feta, ser mozzarella.